ZONDAGAVOND 6 MAART 2016 GEMMA VAN ECK

Zangeres/songwriter/actrice Gemma van Eck werd op 5 februari 1957 als Gemma Bernardina Wilhelmina Maria van Eck in Diepenveen geboren. Ze is de middelste van de drie kinderen (oudere zus Maria-Theresia en jongere broer Gerard-Wim) uit het gezin van Bernardus W. M. van Eck (technisch directeur Erven Lucas Bols) en Anna-Maria Henderika Voorvaart. Haar eerste naam, tevens roepnaam, heeft Gemma te danken aan de Italiaanse apothekersdochter Gemma Galgani (1878 – 1903) , die in 1940 door de Rooms Katholieke Kerk heilig werd verklaard. Door haar dochter naar Gemma Galgani te vernoemen sprak Anna van Eck-Voorvaart haar erkentelijkheid uit voor het feit dat ze ooit na een noveen op wonderbaarlijke wijze was genezen. Gemma van Eck groeit op in een harmonieus gezin. Niet alleen normen en waarden staan centraal bij haar opvoeding, maar vooral ook de vrijheid om persoonlijke talenten te ontwikkelen. Al op jonge leeftijd is Gemma van Eck geïnteresseerd in muziek. Ze gaat naar pianoles en neemt zanglessen bij Corrie Daniskas – van Zwieten, die verbonden is aan het Conservatorium in Rotterdam.

 Als actrice debuteert ze in 1978 in de film ‘Dokter Vlimmen’ (naar het gelijknamige boek van Anton Roothaert), waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Peter Faber en Monique van de Ven. Gemma van Eck vertolkt in deze film de rol van een prostitué.

 In dezelfde periode maakt Gemma van Eck haar televisiedebuut. Samen met Marnix Kappers presenteert ze voor de TROS de serie ‘De laatste ronde’. Dat levert haar een uitnodiging op om in 1978/1979 mee te gaan werken aan de theaterproductie ‘Showtime’ van Mini & Maxi (Karel de Rooij en Peter de Jong).

Haar zangkwaliteiten zijn in 1979 voor sterrenproducer Peter Koelewijn reden om rond Gemma van Eck de meidengroep ‘Babe’ te formeren. Naast Monique Hagemeyer (later: Margot van de Ven) en Rita van Rooy breekt ze als leadzangeres van ‘Babe’ zowel nationaal als internationaal door. Met ‘Babe’ (de tegenhanger van ‘Luv’) treedt ze tot eind 1981 talloze malen in heel Nederland op en staat ze ook in Duitsland, België, Polen, Korea, Indonesië en Libanon op de bühne en voor de camera’s. Met ‘Babe’ haalt Gemma van Eck veel veelvuldig de hitlijsten: Please me please do (1979), Never listen tot a bouzouki player (1979), Wonderboy (1979), Oh lala I’m falling (1980), The drunken sailor (1980), The kiss (1980), My Malaysia (1980), Mister Blitzer (1981), Ticks a thumps my heart (1981) en I’m a rocking machine (1981). Omdat ze zich in muzikaal en artistiek opzicht verder wil ontplooien besluit Gemma van Eck eind 1981 het hit-trio ‘Babe’ te verlaten. Nadat ze zangeres Marga Bult heeft ingewerkt maakt ze definitief plaats voor haar opvolgster. Vanavond is Gemma onze gast. Heeft u een vraag aan haar bel dan tijdens de uitzending tussen 19.00 en 21.00 naar: 0251 – 254 958. Veel luisterplezier.