ZONDAGAVOND 5 JANUARI 2020 EVERT DE VRIES.

Evert de Vries besloot na zijn loopbaan als meubelmaker, decorbouwer en slager voor zijn grote passie te kiezen: Theater. Op de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar ontmoette hij Martin van Waardenberg en Wouter Stips, met wie hij het cabaret Van Santen, Van Santen en Van Santen oprichtte. Vanaf begin jaren ’80 werkte hij voor verschillende radio-omroepen samen met Han Peekel, Wouter Stips, Theo Stokkink en Sietze Dolstra. 
Met Sietze Dolstra trad hij op met de door hen opgerichte cabaretformatie Heren op Zicht met Johan Hoogeboom en Herman Fluitman. Daarnaast voerde hij vele regies, waaronder cabaretprogramma’s zoals De Morsige Types, Klunder en Co, Luider & van Donselaar. Hij bewerkte en regisseerde in Enschede de eerste muzikale theaterkomedie van Jan Cremer: Na regen, het muzikale kleinkunstprogramma Wie weet waar Willem Wilmink woont en Romeo en Julia op de UT in Enschede.
Hij richtte in 1988 het Amsterdams Kleinkunst Festival op, omdat Amsterdam een eigen cabaret- en kleinkunstfestival verdiende. Voor velen was het concours om de AKF Sonneveldprijs de opstap naar een prominente plek in het theater. Naast het festival produceerde Evert de Vries hommages aan gerenommeerde kleinkunstartiesten, muziektheaterproducties en was hij de initiatiefnemer en organisator van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het Nederlandstalige theaterlied. Daarnaast is hij directeur en docent bij de Paul van Vliet kleinkunstacademie in Den Haag.
Hij regisseerde en produceerde theaterproducties, waaronder: ‘Ken Kan’ over Wim Kan; ‘Oh, Johnny’ over Johnny Jordaan; ‘Schaep met de vijf pooten’; ‘In de schaduw van Brel’ (bekroond met twee John Kraaijkamp Musical Awards); ‘Jules de Corte, Zo kende ik hem niet’; ‘Willem Wilmink Goochelaar’; ‘Dirk Witte en Meneer Dinges’, een muzikaal theaterprogramma over het legendarische zangduo Johnny en Jones.
Hij ontving uit handen van Job Cohen een lintje: Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn werk als oprichter en artistiek directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival en is tevens benoemd tot ereburger van Amsterdam.