ZONDAGAVOND 29 MEI 2016: PROF. MARC VAN OOSTENDORP (ONZE LAATSTE GAST VAN DIT SEIZOEN)

Marc van Oostendorp is geboren op 15 december 1967 en hij is een taalkundige en esperantist die zich onder meer richt op de dialectologie en interlinguïstiek. Sinds 1999 is hij senior-onderzoeker aan het Meertens Instituut. Naast zijn professionele werk levert Van Oostendorp regelmatig taalgerelateerde bijdragen voor een breder publiek.

In Vlaanderen en Nederland is Van Oostendorp bekend als auteur voor het tijdschrift Onze Taal. Sinds 2004 treedt hij wekelijks op als taalkundig commentator voor Radio Noord-Holland en op de website van het elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek Neder-L verzorgt hij bijna dagelijks columns. Samen met de Vlaamse tekstschrijver Erik Dams geeft hij driemaal per week de e-mailnieuwsbrief Taalpost uit over taalkundige onderwerpen in het algemeen en het Nederlands in het bijzonder.[3] Verder levert Van Oostendorp bijdragen aan onder meer NRC Handelsblad, het Leidse universiteitsblad Mare en het weblog Sargasso.

Van Oostendorp behaalde zijn propedeuse in de Nederlandse Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden in 1987, waarna hij aan de Universiteit Tilburg in 1991 afstudeerde op het onderwerp Taal en Informatica en in 1995 promoveerde, beide cum laude.

In 1995 stichtte hij het Project Laurens Jz Coster, een gratis bibliotheek gemodelleerd op Project Gutenberg met elektronische edities van klassieke Nederlandse literatuur.

Elke maandagochtend is Marc te  horen bij Radio Noord-Holland in het programma van Arjan Burggraaf met zijn taalrubriek.

Van september 1997 tot januari 2001 was Van Oostendorp bijzonder hoogleraar in de interlinguïstiek en het Esperanto aan de Universiteit van Amsterdam. Ook heeft hij meerdere gastposities bekleed aan de universiteiten van Essex; Toronto; Amherst, Massachusetts; Tromsø; Trondheim; Verona en Barcelona. Sinds 2007 is hij hoogleraar fonologische microvariatie aan de Universiteit Leiden.

Sinds 2015 verzorgt Van Oostendorp in samenwerking met collega’s en studenten van de Universiteit Leiden de Massive open online course Miracles of Human Language: An Introduction to Linguistics. Vanavond is Marc onze gast. Heeft u vragen aan Marc, bel dan tijdens de uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur naar 0251 – 254 958.