ZONDAGAVOND 18 DECEMBER 2016 EUGENIE HERLAAR & RUTH GROENEWOUD OVER MISS IQ

Eugènie Herlaar is geboren in november 1939 op het Caribische Eiland Curaçao, en is in brede kring bekend als de eerste vrouwelijke verslaggever/nieuwslezer bij het NTS (later NOS) journaal. In 2015 was het 50 jaar geleden dat zij in dienst trad. Vanwege haar duidelijke spraak ontving zij in 1966 de TV-prijs van de Vereniging van Slechthorenden. In de 70-er jaren heeft zij meegewerkt aan programma’s van de KRO, NCRV, TROS, Teleac en Schooltelevisie. Ook heeft zij geacteerd in diverse TV/series (o.a. Medisch Centrum West, Mijn broer en ik, Volk in opstand en Reagan) en in de film ‘Drop out’ van Scorpio Films (Pim de la Parra en Wim Verstappen). In die tijd heeft zij zich -na de HBO-opleiding- gevestigd als logopediste. Daarnaast had zij een eenmansbedrijf op het gebied van presentaties en audio/visuele producties. Na haar scheiding en haar tweede huwelijk is de logopedische praktijk beëindigd en is ze met haar tweede echtgenoot verder gegaan als directeur/eigenaar van het bedrijf Van der Aart & Herlaar, Organisatie en PRomotie. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1999 is dit bedrijf opgeheven.
Thans is zij gevestigd als ZZP-er met Eugènie Herlaar Presentaties.
Niet meer fulltime houdt ze zich nu bezig met zaalpresentaties, declamaties, storytelling en het geven van lezingen over bijzondere reizen die ze heeft gemaakt (o.a. naar Bhutan, Ghana, St. Petersburg, Caribisch Nederland en de Baltische Staten). Daarnaast is ze al een aantal jaren kunstzinnig bezig met schilderen. Ze is lid van de Heerhugowaardse Kunstkring ‘Plein 4’ en van de landelijke NABK. Ze exposeert regelmatig haar werk. En ook al vele jaren schrijft ze, zowel gedichten als verhalen.
Ook zet zij zich in voor MISS IQ… een ogranisatie opgezet door Ruth Groenewoud. Stichting Miss IQ is een kleine maar uiterst actieve stichting die opgericht is in 2011. Door het organiseren van diverse activiteiten wil zij materialen en gelden inzamelen om kinderen die in armoede opgroeien een betere toekomst te bieden.

Eugenie was lokaal en landelijk ook als vrijwilliger betrokken bij diverse (vooral culturele) organisaties, veelal in bestuurlijke functies. Daarvoor werd ze in 1998 benoemd tot ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’ en werd ze Ereburger van Heerhugowaard in 2004. In maart 2008 ontving ze de Zilveren Reiger, de gemeentelijke speld van verdienste voor haar inzet op cultureel gebied, m.n. voor de Culturele Amateur Manifestatie.
Vanwege haar onvermoeibare doorzettingsvermogen en haar bijdrage aan steeds nieuwe activiteiten werd ze, tot haar grote verrassing, eind april 2008 bevorderd tot ‘Ridder in de orde van Oranje Nassau’.
Vanavond zijn Ruth & Eugenie te gast om over hun carriere, hun muziekkeuze maar ook vooral hun betrokkenheid bij Miss IQ toe te lichten. Heb je vragen of wil je donateur worden van deze organisatie bel dan tijdens de uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur met: 0251 – 254 958…Veel luisterplezier.