ZONDAGAVOND 17 MAART LUCETTE VAN DEN BERG ZANGERES VAN HET JIDDISCHE REPERTOIRE

Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika.
Al op jonge leeftijd wist ze, dat muziek haar leven zou worden.
Al op 18 jarige leeftijd startte zij met haar studie klassiek zang aan het conservatorium van Zwolle en later Amsterdam, won een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe op liedrecitals en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, jiddische liedjes begon te zingen.
Maar gaandeweg ontdekte Lucette dat de klassieke muziek haar niet de ruimte gaf aan haar creatieve, scheppende kant.
Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende Jiddische componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman, die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’.
Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar.
Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (hiervoor kreeg ze een derde prijs JPF Song Award 2009, USA).
De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt.
Lucette ontwikkelde zich op geheel eigen wijze in het Jiddische repertoire. Zoekend naar haar stem, haar kracht, haar achtergrond en haar eigen invulling van het Jiddische lied.
Zo ontwikkelde ze een geheel eigen stijl, die het midden houdt tussen kleinkunst en ‘art-song’, met teksten die haar aanspreken.
In de loop van de tijd hebben al meerdere componisten, als Alan Bern (Brave Old World), Mikhoel Felsenbaum nieuw Jiddisch repertoire geschreven. Zij wil de Jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen.
Daarom is zij initiator en artistiek directeur van het Yiddish Waves Festival, dat in 2008 voor het eerst plaatsvond.

Vanavond is Lucette onze gast… mocht je een vraag aan haar hebben bel dan tijdens de uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur naar 0251 – 254 958 en misschien beantwoordt zij jouw vraag wel tijdens de uitzending. Veel luisterplezier