ZONDAGAVOND 1 SEPTEMBER 2019 HAKIM TRAIDIA (UIT SESAMSTRAAT)

Hakim Traïdia werd geboren in het Algerijnse dorp Besbes. Hij volgde een theater- en pantomimeopleiding in Frankrijk en later ook in Nederland, waar hij eind jaren 70 naartoe kwam. Aanvankelijk vertoonde hij zijn kunsten vooral op het Leidseplein in Amsterdam. Totdat hij een keer bij Sonja Barend in de show kwam en daarna midden jaren 80 in Sesamstraat terechtkwam, waardoor hij nationaal doorbrak.

Hakim Traïdia’s optredens in Sesamstraat zijn slechts een deel van zijn activiteiten. Behalve dat doet hij ook televisie en theateroptredens, vertelt hij verhalen en schrijft hij boeken. Zijn gave om verhalen te vertellen ontwikkelde zich in zijn jeugd. Hij groeide op in een wereld zonder televisie, waarin het vertellen van verhalen een belangrijke rol speelde. Zijn vader en vooral zijn oom Achmed waren vertellers. Om deze verhalen niet te vergeten schreef Traïdia ze op, en in 1996 verschenen ze in boekvorm als de bundel De zandkroon. Dit boek, dat hij samen met zijn broer Karim en compagnon Martien van Vuure maakte, werd in 1997 bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In 2001 verscheen de opvolger, Sindbad de pizzabezorger, dat hij opnieuw samen met Martien van Vuure maakte. Het boek is gebaseerd op hun voorstelling Sindbad de zeevaarder.

In 2006 startte de NTR het multiculturele televisieprogramma Vals plat. Vanaf het begin gaat Traïdia daarin op straat confrontaties aan met het publiek om reactie te krijgen op tal van onderwerpen en belicht daarin de multiculturele samenleving. Hij had voorts een hoofdrol in de film Pizza Maffia (2011) van regisseur Tim Oliehoek. In de videoclip Maskerman (2014) van Stef Bos speelde Traïdia wederom een hoofdrol. Het nummer Maskerman komt van het album Mooie waanzinnige wereld. Aanstaande zondagavond 1 september 2019 is Hakim onze gast en gaan we zijn verhaal horen maar ook luisteren naar zijn muziekkeuze. Heb je een vraag aan Hakim??? Bel dan tijdens de uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur en misschien beantwoord Hakim jouw vraag wel tijdens de uitzending.