ZONDAG 24 MEI 2015 BILL VAN DIJK

Bill van Dijk kan beschouwd worden als de pionier van de Nederlandse musical. Al vier decennia lang is Bill van Dijk nog steeds de enige Nederlandse musical ster die negen maanden op de West End en een half jaar op Broadway een hoofdrol in een originele musical heeft vertolkt. Meteen na zijn afstuderen stond Van Dijk “aan de wieg van de Nederlandse musical” en werd hij aangenomen bij een internationale productie van de cult-musical Hair voor de rol van Claude. Dit bleek slechts het begin, want er volgden vele hoofd- en bijrollen in binnen- en buitenlandse producties. Bill was de eerste Nederlandse musicalartiest die gevraagd werd om een hoofdrol te spelen in de West End, Londen, voor de originele productie van Let My People Come. Hij speelde onder meer in Gypsy, Moeder en haar jongens, Zeldzaam, de rockmusical Ik Jan Cremer en in Dear Fox. In de laatstgenoemde musical werd de rol van Reinaert de Vos zelfs speciaal voor Bill van Dijk geschreven. In de eerste live-uitvoering van Sir Andrew Lloyd Webbers Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat vertolkte Bill van Dijk de rol van Joseph. Vervolgens volgde een lange periode bij Joop van den Ende Theaterproducties. Avond aan avond stond Van Dijk in het theater als Enjolras in de succesvolle Nederlandse productie van Les Misérables. De rol van Cyrano, in Cyrano – De Musical, eerder vertolkt door namen als Guus Hermus, Gérard Depardieu en Jean-Paul Belmondo, betekende de internationale doorbraak voor Bill van Dijk. Na het succes van Cyrano – De Musical in Nederland ging hij naar New York om als enige Nederlander daar in de Broadway-versie van deze musical opnieuw de titelrol te spelen. In totaal totaal speelde hij de rol van Cyrano ongeveer 450 keer. Hij kreeg voor zijn vertolking goede kritieken, onder andere van CNN’s Larry King in U.S.A Today: :”Get ready for the performance of your life when Bill van Dijk takes the stage as Cyrano. And take the stage he does – for a bravura excercise. He is the bright light of Broadway, and you’ll be hearing tons more about him”.
Hij vertolkte de rol van Che Guevara in de musical Evita.
Bill van Dijk speelde de titelrol in de door hemzelf bedachte en mede-geschreven muziektheater productie Nilsson. Daarna speelde hij een jaar lang de rol van De Regelaar in de musical Miss Saigon. In het seizoen 2000–2001 speelde Van Dijk de rol van Audrey in de musical Little Shop of Horrors.
Naast zijn theaterwerkzaamheden trad hij in het seizoen 2002-2003 op voor de Stichting Zonnebloem. Hiervoor werd speciaal een musical geschreven waarin Van Dijk de hoofdrol vertolkte. Eind 2003 begonnen de repetities voor het toneelstuk Show, waarin Van Dijk een van de hoofdrollen speelde. In de zomermaanden 2004 reisde Van Dijk mee met De Parade, waar hij te zien was in het toneelstuk Korfou. In het seizoen 2005-2006 stond Van Dijk samen met Astrid Nijgh en Jan Rot in de intieme muziektheater productie Nachtlied. Een concertante uitvoering van liederen variërend van Verdi, Bruce Springsteen tot Randy Newman, vertaald door Jan Rot. Mei 2007 was hij te zien in het programma Sing The Beatles met onder andere Deborah J. Carter, begeleid door leden van het orkest van Marco Borsato. Van Dijk vertolkte in 2008 de rol van Grimaldini in de Studio 100 familievoorstelling Pinokkio. Vanaf 18 september 2009 toerde hij door het land samen met Jan Rot, Astrid Nijgh, Marjolein Meijers en anderen in de musical De Palingvissers. Vanaf eind 2011 stond hij anderhalf jaar als ‘The Wizard’ in de musical Wicked. In 2013 speelt Bill de rol van Pilates in Jesus Christ Superstar.