Evert Heintz is geboren in 1975 en groeit op in een Rotterdams ondernemingsgezin, waar hij al jong leerde ‘geen woorden, maar daden’. Hij studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek, de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde en deed een trainersopleiding van drie jaar. Vanuit zijn passie voor bergbeklimmen, toerskiën en het leven richt hij zich sinds 2010 heel succesvol als flowspecialist en inspirational speaker op het bedrijfsleven. Hij geeft training, coaching en Masterclasses over onder andere persoonlijk leiderschap, teambuilding, stressmanagement, persoonlijke effectiviteit, vitaliteit en FLOW aan gerenommeerde organisaties en particulieren, zowel in Nederland als in de Alpen. Met regelmaat combineert hij trainingen met uitdagende activiteiten als klimmen en abseilen om deelnemers zelf te laten ervaren dat ze veel meer kunnen dan dat ze vaak denken. In deze podcast vertelt Evert ook vooral over “Trail run over 111 kilometer door de bergen van Zwitserland. Hiermee heeft hij inmiddels ruim €5000,- opgehaald voor een nieuw te bouwen school in Afrika. Stichting https://stichtingnana-guinea.nl

Drie dagen per week lesgeven, een eigen bedrijf runnen, trainen voor een trailrun van 111 kilometer door de bergen, vader zijn van twee kinderen én een deeltijdopleiding volgen. Hoe houdt Evert Heintz (45), leraar, schrijver en flexibele deeltijdstudent aan de Pabo alle ballen in de lucht zonder in de stress te raken?
Evert Heintz is een man met een missie. Hij is naast student ook schrijver, coach, leraar, gepassioneerd bergbeklimmer én vader van twee kinderen van 12 en 14 jaar oud. Hij woont in Heemskerk en staat sinds vorig jaar drie dagen voor de klas van daltonschool De Windroos in Mijdrecht. Nadat hij in 2002 tijdens het bergbeklimmen 15 meter diep in een gletsjer viel, bevond hij zich twee uur lang letterlijk tussen leven en dood. In plaats van hierover in paniek te raken, kwam hij er op eigen kracht weer uit.
Die ervaring zorgde ervoor dat hij anders ging kijken naar zijn energie. “Ik kreeg toen het gevoel dat ik mijn verhaal en ervaringen met anderen wilde delen. Ik begon met het ontwikkelen van de piramide van inzicht, een vitaliteitsmodel. Het is een totaalconcept rondom je energie, vitaliteit en gezondheid.” In 2016 bracht hij zijn boek ‘Een leven lang flow’ uit. Everts missie is om het gedachtegoed van ‘Flow’ over te brengen aan kinderen, dat is dan ook de reden dat hij besloot om de flexibele deeltijdopleiding Pabo te volgen bij Hogeschool Inholland.
Ontspanning toepassen in je leven
“Vanuit mijn opvoeding heb ik nooit geleerd hoe ik met mijn emoties om moest gaan op een functionele manier, of hoe je werkt met je mindset. Vanaf het moment dat ik op kamers ging leerde ik dat er meerdere werkelijkheden zijn en leerde ik mijn eigen keuzes te maken. In die periode ben ik ook voor het eerst in contact gekomen met yoga en meditatie. Ik merkte dat ik hierdoor veranderde als mens. Het is iets wat wij in de westerse wereld niet leren in het onderwijs. Sinds ik ben gaan bergbeklimmen ontdekte ik hoe belangrijk het was om ontspanning tijdens een uitdagende situatie bewust toe te passen, bijvoorbeeld door ademhaling of meditatie. En dit wilde ik ook gaan overbrengen aan anderen.”
Nu staat Evert een half jaar voor de klas en geeft hij drie dagen per week les aan kinderen van groep 5 en 7. In de ochtend start hij in de les met een ontspanningsoefening: “Zelf sta ik om 6 uur ’s ochtend op en doe ik de vijf Tibetaanse vitaliteitsoefeningen. Dit zijn vijf oefeningen die je 21 keer herhaald, waar je een kwartier over doet. Dit maakt me fysiek sterker, maar het activeert ook mijn energiesysteem op een goede manier. Ik wil die ontspanning ook aan de kinderen in mijn klas overbrengen. Je dag starten met meditatie is een fijne manier”, aldus Evert. Een goed gesprek met een inspirerende man vol ambities.

Deze podcast is te beluisteren via: roetz.nl/bekijk-t-maar of via i-tunes of spotify. Heel veel luisterplezier.