DIRIGENT/JURYLID MAESTRO VINCENT DE KORT

Vincent De Kort is geboren in Den Bosch en studeerde cello bij Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij maakte deel uit van het European Community Youth Orchestra onder leiding van Claudio Abbado en het European Baroque Orchestra onder leiding van onder anderen William Christie, die hem uitnodigde lid te worden van diens barokorkest Les Arts Florissants in Parijs. Met hen maakte hij vele internationale tournees, speelde jaarlijks op festivals als in Aix-en-Provence en werkte mee aan talrijke cd-opnames.

Het was William Christie die hem aanmoedigde te gaan dirigeren en die hem vroeg zijn assistent te worden bij verschillende operaproducties. Tegelijkertijd studeerde de Kort orkestdirectie bij Ed Spanjaard aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zette hij zijn studie voort bij Mariss Jansons in Oslo. Ervaring deed De Kort ook op bij het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck, dat hij leidde van 1989 tot 1997.

In 1995 maakte De Kort zijn debuut bij het Oslo Filharmoniske Orkester en in 1997 werd hij uitgenodigd door Ilya Musin, de pedagoog die dirigenten als Valeri Gergiev en Semyon Bychkov opleidde, om bij hem te komen studeren aan het staatsconservatorium van Sint-Petersburg. In 1997 ook vroeg Bernard Haitink (overleden op 21-10 j.l op 92-jarige leeftijd) hem zijn assistent te worden bij het European Union Youth Orchestra. Behalve met Haitink werkte hij tevens als assistent met Gennadi Rozjdestvenski. Zijn doorbraak kwam in 1997 toen hij op het laatste moment in moest vallen voor Rozjdestvenski bij het European Union Youth Orchestra (solist Radu Lupu) in het Amsterdamse Concertgebouw.

Sinds 2016 is De Kort juryvoorzitter van het AVROTROS televisieprogramma Maestro, juryvoorzitter van het jonge-talentenconcours van het Koninklijk Concertgebouw, juryvoorzitter van de International Malta Conducting Competition, jurylid van de Jensen Vocal Competition in New York. Hij is gastdocent directie aan de European Academy of Fine Arts in Sofia. Hij is regelmatig te gast in de talkshows van Eva Jinek, Jeroen Pauw, Paul Witteman en Humberto Tan om te praten over klassieke muziek. Een gedreven, enthousiaste en een zeer kundig musicus… Veel luisterplezier met de podcast. Natuurlijk te beluisteren via: roetz.nl/bekijk-t-maar, i-Tunes en Spotify.