COMPONIST, ARRANGEUR, ORKESTLEIDER RUUD BOS

Ruud Bos werd geboren in Amsterdam. Zijn vader was orkestleider. Op zijn achtste jaar schreef hij zijn eerste liedje. Op de lagere school speelde hij al piano met zijn nummer De Karavaan. Hij kreeg op de montessori-mulo in Amsterdam veel vrijheid om zijn talenten te ontwikkelen. Hij kreeg toneelles en daarnaast maakte hij ook muziek. In 1953 ging hij aan het conservatorium in Amsterdam piano studeren en ging hij een paar maanden later naar Bussum. Hij vervolgde toen zijn studie bij de Muziekschool van Toonkunst. Hij vervulde in 1957 zijn militaire dienst. Na zijn reactie op een advertentie van Jaap van de Merwe ging hij 1959 bij het Leidseplein Cabaret spelen. In 1961 werd hij gevraagd als pianist voor Jan Blaaser en Joop Doderer.

Hij componeert muziek voor filmstheater en televisie. Bekende personen waar hij composities voor maakte zijn onder anderen Toon HermansWim SonneveldWilleke Alberti en Gerard Cox. Hij componeerde muziek voor onder andere de televisieseries De FabeltjeskrantDe FabriekZeg ‘ns AaaKinderen voor KinderenBassie en AdriaanPommetje Horlepiep en Dagboek van een herdershond. Hij was als docent compositie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, daarnaast is hij muziekregisseur bij de NOS geweest.

Bos componeerde ook veel muziek voor attracties in De Efteling. Voorbeelden hiervan zijn DroomvluchtFata MorganaVilla Volta en Vogel Rok. Voor Carnaval Festival maakte hij arrangementen.

In 1982 kreeg hij een Gouden Harp van Stichting Conamus. In een interview in maart 2007 schatte Bos dat hij in de afgelopen 50 jaar zo’n 1500 à 2000 liedjes heeft geschreven.

Op 30 september 2007 ging de nieuwe musical De Fabeltjeskrant in première in ‘s-Hertogenbosch. Acteur en auteur Jon van Eerd nam het script en de teksten van de nieuwe liedjes voor zijn rekening en Bos componeerde de liedjes. Hiernaast kwamen ook klassiekers uit de poppenserie terug zoals Drink meer prik en Hup daar is Willem met de waterpomptang. De musical werd genomineerd voor Beste Originele Musical. In 2021 werd de Buma Oeuvre Award Multimedia aan hem toegekend.

Hij trouwde in de jaren zestig met actrice en cabaretière Marjan Berk. Dit huwelijk werd in de jaren negentig ontbonden.

In 1996 werd hij onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In deze podcast voert Ruud met mij een open gesprek, over zijn leven en zijn carrière.

Heel veel luisterplezier: Via Spotify bekijk-het-maar, i-Tunes en Google podcast.