ZONDAGAVOND 9 DECEMBER 2018 JOSEE KONING

Josee Koning is de leading lady van de Braziliaanse muziek in Nederland. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium verdiepte zij zich verder in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro. In de jaren tachtig was zij een van de oprichters van de Braziliaanse fusion band Batida. De band maakte drie albums, speelde op het North Sea Jazz Festival en toerde in binnen- en buitenland.

In 1993 ontmoet Josee in Rio de Janeiro Antonio Carlos (Tom) Jobim, de ‘vader van de Bossa Nova’. Ze besluit een Jobim Songbook op te nemen en vraagt Tom Jobim of hij wil meewerken. Helaas komt het album er niet omdat Jobim 8 december 1994 overlijdt.

Met de Braziliaanse arrangeur en producer Dori Caymmi maakt Josee in Los Angeles haar Tribute to Antonio Carlos Jobim (1995).

In april 1996 nodigt Caymmi Josee uit voor concerten in Rio de Janeiro en São Paulo, met de groten van de Braziliaanse muziek: Dori Caymmi, zuster Nana en vader Dorival, en zangeres Gal Costa.

Josee’s tweede solo-cd Dois Mundos wordt ook geproduceerd door Dori Caymmi en opgenomen in Nederland, met speciale medewerking van de befaamde Braziliaanse zanger/componist Ivan Lins. In de zomer van 1999 speelt Josee met Dori Caymmi op het North Sea Jazz festival.

De Braziliaanse tv-zender SBT gebruikt in 2004 Josee’s uitvoering van Coração Vagabundo van Dois Mundos voor de tv-serie Seus Olhos.

Josee neemt haar derde solo-album Recorded in Rio (2003) op in Rio de Janeiro met Braziliaanse muzikanten. Het is gearrangeerd en geproduceerd door gitaarvirtuoos Leonardo Amuedo. Voor het eerst zingt Josee ook in het Nederlands. Ook Ivan Lins zingt wederom mee op dit album en levert enkele prachtige nieuwe stukken.

In 2005 verschijnt Josee’s eerste Nederlandstalige album: ‘Verdronken Vlinder, Josee Koning zingt Lennaert Nijgh’. Het is een postuum eerbetoon aan haar eerste echtgenoot, de in 2002 overleden tekstdichter Lennaert Nijgh met wie ze 12 jaar samen is geweest (1979 – 1991).

Tijdens hun huwelijk is het nooit tot een muzikale samenwerking gekomen.

Na Lennaert’s dood groeit de wens om dit alsnog te realiseren.

Het album is opgenomen in Rio de Janeiro en bevat ook een duet met Boudewijn de Groot: ‘Als jij niet van me houdt’.

Alle teksten zijn van Lennaert, de arrangementen en ritmes zijn onmiskenbaar Braziliaans dankzij de inbreng van de crème de la crème van de Braziliaanse muziek scene.

Josee heeft ook het prachtige album “JOSEE KONING ZINGT LENNAERT NIJGH” met de pakkende titel: “Verloren en Gevonden”. Met medewerking van Pascal Jakobsen van Blof, Han Kooreneef, Sjors van der Panne, Toon Roos, Herman van Veen & Eric Vloeimans. Via o.a. Bol.com is dit prachtige album met 14 waanzinnig mooie tracks te koop voor €19.99 ideaal voor Sint, Kerst, Vaderdag, Verjaardag of Moederdag…

Heeft u een vraag aan Josee? Bel dan tijdens de uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur met: 0251 – 254 958. En wie weet wordt jouw vraag wel live in de uitzending beantwoord.